2013. február 6., szerda

A diáktüntetések kicsit másképp


Az utóbbi időben kevesebbet hallani a diákok demonstrációiról. Részben talán, mert a kormány részleges megállapodást kötött a HÖOK-al (senki mással, csak velük), másrészt pedig a média mély hallgatásba burkolózik, pedig például Pécsen a szakmai munka is javában folyik. Persze napról-napra egyre több lejárató cikk jelenik meg főleg a Hallgató Hálózatról. Gondoltam utánajárok ennek, mert ha valamit ennyire támad a fennálló hatalom, ott biztos van más is a háttérben.


Mi is ez a HAHA? Nos, a pécsiek önmagukat nem egy szervezetként, hanem "egy spontán és nyitott hálózat"-ként definiálják.
Egyik tagjuk, aki a helyi hálózat szakmai munkájára is rávilágít kicsit, nyilatkozott is blogunknak. Tudni kell, hogy a sok lejárató hírnek van is alapja, meg nincs is. Az például, hogy Soroshoz közeli amerikai szakértők támogatják a HAHA-t, az részben igaz, részben pedig hazugság. A Hallgatói Hálózat ugyanis nem egy homogén szervezet. A felépítése sejtes, tehát a különböző városokban működő szervezeteik, egymástól függetlenül dolgoznak, sokszor homlok egyenest más ideológiát képviselve. Míg a fővárosi csoport nagyrészt liberális gondolkodású, a pécsi inkább konzervatív. Persze nem lehet azt mondani  hogy minden egyes ember ez, vagy az, de ez a legfőbb irányvonal. A pécsi HAHA például elutasította az amerikai úgynevezett "workshop" felkérést, de a fővárosi történések.... az már más tészta. Hogy őket milyen módon képezik ki és, hogy ezzel mi céljuk van? Nos, régen a Soros Alapítványnak is jól megfogható tervei voltak és lám, a hatalomban most azok ülnek, akik Soros György pénzéből tanultak. Mindenesetre azt megtudtam, hogy 4-5 ember volt maximum ezen a képzésen, de, hogy ott mik hangzottak el arról nincs információm. A pécsi csapat abban is kakukktojás, hogy itt ők nem különülnek el, az oktatói hálózattól sem pedig a középiskolai hálózattól, hanem együtt alkotják a plénumot, ami esetenként eltér a pestiektől, és amiről később még részletesen beszélünk. Sőt mint megtudtam a Rektorok Országos Konferenciájával is kapcsolatot tart a pécsi HAHA és így a szakmaiságuk sem kérdőjelezhető meg.


Mivel ez egy blog, elmondhatom, hogy kívülről az én véleményem szerint igen anarchiába hajazó rendszere van a HAHA-nak. Se igazi karakteres vezető, se egy meghatározott ideológia, irányvonal. A következő pár cikkből kiderül, hogy ez persze nem teljesen igaz. Jelen írással a pécsi szervezet munkáját próbáljuk 
bemutatni. Nem a reklám miatt. A célunk sokkal nemesebb. Célunk az, hogy ne utasítsuk el egyből a tüntető diákokat, mert amit a média sugall az csupán a felszín, tele ferdítésekkel. A következő napokban a szakmai munkáról lesz szó, kis múltidézéssel, hogy mindenki megértse, hogyan is harcolnak a pécsi fiatalok egy szebb jövőért.

Rónay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése