2012. november 29., csütörtök

Visszatér a Mediterrán Moszkva? - MSZP kampány Pécsett (interjú Mesterházyval)

Pécs kapta azt, a megtisztelőnek nem mondható szerepet, hogy a Magyar Szocialista Párt "starthelyszínként" használja megyeszékhelyünket a 2014-es választási kampányra. Ma a szoci "funok", vagyis a nyugdíjas klubok tagjai, a Mecsek Áruház előtt és a Nevelési Központ Nagytermében is láthatták imádott vezérüket. Az átlagéletkor a 70-et verdeste, fiatalokat nem láttunk, de így is az előadásnak helyet adó terem dugig volt a Gyurcsánytól elpártoló MSZP hívekkel. 450-en lehettek, talán mi voltunk a legifjabbak a teremben.




A Mecsek Áruház előtti téren délután három órakor már 20-30 nyugdíjas és aktivista várta a pártvezért. Odaérkezésünk után rögtön meg is interjúvoltuk Mesterházy Attilát, aki készségesen válaszolt a felvetett témáinkra. Az alábbi videón láthatják, a vele készült interjút. A szoci hívek bár nem akartak kameránk elé állni, azonban velük is váltottunk néhány szót. Az MSZP szavazóbázisának tekintett pártszimpatizánsok elmondták, hogy a mostani rendszer nem jó, mert Orbán diktátor, de az MSZP! Az MSZP-re messiásként tekintettek, bár többük nem bízik a választási sikerben, de, ha megérik, azt mondták el mennek szavazni. A szocik programjáról persze nem tudnak semmit, ahogy mi se, mert az még nincs. Majd lesz valahogy, mondják. Mindegy, csak így ne legyen! "Bajnai majd megold mindent, össze kell fogni" - így a másik. Összefogás, ez volt a fő mondanivalója Mesterházy és társai 17 órás előadásának is.





Panaszkodjunk - közben a hallgatóság csendben pihen

Az MSZP kampánynyitó előadásán teltház volt, de már az első pillanattól kezdve látszott, hogy a megújulás, amit Mesterházy is oly nagy elánnal emleget, elég nehezen fog menni. Ennyi idős emberrel megújulni szinte lehetetlen, hát még új embereket megfogni az ügyhöz. De mi is az ügy? Egyértelműen a kormányváltás, ez tiszta sor, de a régi MSZP (Régi-Új) köszönt vissza mind a három előadó mondataiból. Elsőként Tóth Bertalan, az MSZP pécsi közgyűlésének frakcióvezetője mondott pár szót a "gyülekezetnek." Miről is beszélhetett volna?! Hát a Fidesz hibáiról, hogy miként tették tönkre Pécs városát, hogy milyen elnyomó a kormánypárt politikája velük szembe, hogy alig szerepelhetnek a médiában. Panaszáradat volt, megoldási javaslatok nélkül. No, meg persze Tóth Berci se nézett tükörbe, hiszen tudjuk, bagoly mondja verébnek... "Hozzuk létre a változást akaró, kormányváltó szövetséget" - a sirámok után egy kis lelkesítő duma, hogy nyugdíjasok pészmékere is újrainduljon, aztán viszlát!



Gyors váltásban következett az MSZP volt zászlóshajójáról, Komlóról Szakács László a Baranya Megyei Közgyűlés tagja, aki a panaszok mellé pár érdekes adattal is szolgált. Többek között az általunk is igen veszélyesnek tartott elvádolásról is halhattunk. Megoldással persze nem szolgáltak, de azt megtudtuk, hogy a kormánypárt padsoraiból is több önkormányzati képviselő, illetve Siklós volt alpolgármestere is külföldre távozott. Ez utóbbiakat nem is sajnáljuk, de a fiatalok kilátástalan helyzete igen nagy probléma. Mindez persze azért, mert Baranya gazdasági szempontból a megyék között az utolsó helyen van, ez nem volt új információ hiszen ezt nap, mint nap a bőrünkön tapasztaljuk. Szakács zárásként elmondta  hogy a Fidesz a 30-as éveket építi újra, aminek mi talán örülhetnénk is, de mindezt Orbán a saját képmására alkotja meg.           


"Mi mindig a magyar nemzet érdekeinek megfelelően cselekedtünk. Csak volt, hogy rosszul..."


Az öreg nénik gyors felébredtek álmukból, vagy a férjük keltette fel őket, hiszen jött a várva-várt "megváltó" az Új-Gyurcsány, az MSZP vezére. Mintha a terem megfiatalodott volna, az öreg nénik minden szavát itták Mesterházynak. Aki persze látva ezt rögtön a várost dicsérte és büszkén mesélte, hogy Ő itt született (mi talán ezt inkább elhallgatnánk). Mesterházy lábbal veri el a kormányt 2014-ben, mondta ezzel utalva arra, hogy a következő időszak a kampány kezdete. "Nehéz dolgunk lesz, hiszen a kormány minden erőforrást birtokol, van pénzük, övék a média, elnyomják azokat, akik ellenük szólnak..." - néhány könnycsepp elejtése után mi is feleszméltünk ezen szavak hallatára és tovább ittuk a "mester" szavait. "A politikai kultúra mocskolódó lett. Tőlünk sosem kellett félni, hiszen mi mindenkit meghallgattunk. Az a politikai kultúra, ami meg akarja semmisíteni a másikat nem jó." Elgondolkodtató mondatok. A megsemmisítésről szólva saját magát cáfolta meg Mesterházy, amikor így folytatta: "Az Orbáni-rendszert, úgy ahogy van ki kell dobni a kukába!"  -ennyit a megsemmisítésről. Azt pedig, hogy sosem kellett félni az MSZP kormányzás alatt, azt 2006-tól kezdve bizonyította ez a bagázs. Budaházy és a többi politikai fogoly mondvacsinált, kirakatpereitől kezdve  a 2006-os utcai eseményeken át, amikor szemeket lőttek ki... persze Ők jobbak, mint a Fidesz.



Mesterházy azt is elmondta, hogy az MSZP-re büszkék lehetünk, hiszen Ők mindig a nemzet érdekeinek megfelelően cselekedtek, de voltak hibáik. Tehát volt, hogy nem a nemzet javát szolgálták. Na, de MOST! Most minden jobb lesz! A MILLA, 4K, a Bajnai-féle csapat és sokan mások... őket célozta meg most a kommunista utódpárt. Nem kaptak elutasító válaszokat, tehát a pártelnök szavai szerint most bizakodóak és tárgyaló delegációt is szerveztek. Ki akarják fogni a liberális vitorlák mögül a szelet és, mint Új-Messiás akarnak ezzel a támogatottsággal hajózni. Mesterházy elmondta, hogy január 2-án kezdődnek az egyeztetések. Aztán majd minden megy a maga útján... A pártelnök az összefogás jelszavával és a közös harc fontosságának jelentőségével köszönt el az öregecskedő publikumtól, a viszontlátás reményében. Mi annyira viszont nem szeretnénk látni, de azért örülünk, hogy láthattuk ismét az MSZP arcát. Ráncos, mint volt, száraz, mojlepte, kissé megrágott és egyoldalú, megoldások híján a másik oldalt ostorozza, sokszor persze joggal, de ezzel nem kerülünk kijjebb ebből a helyzetből. Ezekkel nem, hiszen mindegy  hogy vörös, vagy narancs. Mindegy  hogy szegfű vagy déli gyümölcs. Itt már rég nem ez a lényeg! A lényeg, hogy magyar, vagy nem magyar. Cselekszik, vagy csak beszél? Élősködő vagy élni hagyó? Mindenki gondolja tovább, hogy ez mit is jelent és, hogy mi is jelentené a kiutat innen.

Rónay    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése