2013. február 18., hétfő

Egy tragédia krónikája - A Bándy-ügy tárgyalása

Városunk talán az elmúlt évek legnagyobb nyilvánosságát kapta egy olyan ügy kapcsán, amely nem a kultúráról és a történelemről szól, de nem is nagy sikerekről, boldogságról. Ha valaki meghallja azt a nevet, hogy Bándy Kata, szinte rögtön eszébe jut Pécs. Sajnos a tavalyi év nyarán történt eset az egész országot megrázta. Az indulatok pedig azóta sem csitultak  Több tüntetés és egy nagy fáklyás felvonulás is volt a közbiztonságért, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő. 

Felvonulás a romló közbiztonság miatt Pécs júliusban

Sajnos ezt megakadályozni mi nem tudjuk, de kötelességünknek érezzük, hogy mindenki tudja az ügy részleteit. Munkatársunk a mai nap kezdődött tárgyalásra, bár próbált bejutni, de sajnos már nem fért be a bíróság által meghatározott keretbe. Ezért ma egy összefoglalóval jelentkezünk az első nap eseményeiből, holnap pedig megpróbálunk a tárgyalásra is eljutni.


Az ellentmondások napja

A rendőrség tavaly decemberben zárta le a Bándy Kata megölése miatt indult nyomozást, az ügyészség pedig január elején emelt vádat P. László ellen aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt. Amennyiben a bíróság a férfit bűnösnek mondja ki, akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja. Az első tárgyalási napot február 18-ára tűzték ki, majd a következő két napban a tanúk és az orvosszakértők kihallgatása fog zajlani.


A bíróságra blogunk munkatársa nem sokkal 8 óra után érkezett be, de sajnos addigra már elfogyott a nézők számára fenntartott hely, a sajtó számára előre meghatározott 30 férőhely már a regisztráció időpontjában betelt. A 9 órai kezdés után a vádlott ügyvédje rögtön zárt tárgyalás elrendelését kérte, amelyet a bíróság elutasított, de az egyes részek, ahogy az Velvet írja "...amikor nemi jellegű dolgokat vizsgálnak, akkor a bíró kamerastopot rendel el, ebben az időszakban sem kép, sem hang nem készülhet majd."


Azt, hogy Péntek László egyedül követte-e el a bűncselekményt az még nem tisztázott, hiszen az is felmerült  hogy ketten, vagy hárman lehettek, azonban, mint ahogy Péntek fogalmazott „egyedül viszem el a balhét". Így tehát ez a részlet még tisztázásra vár, a hatóság azonban azt nyilatkozta, hogy nem volt másik elkövető.


A tárgyalás ezen szakasza a vádlott meghallgatásával kezdődött. Péntek László beismerte bűnösségét, azonban úgy nyilatkozott, hogy "brutális verést nem követett el, valamint a nemi jellegű bűncselekményt/bűncselekményeket sem követte el." - írja az Index tudósítása. Érdekes az ügy, hiszen a vádlott 8 vallomást is tett, így tehát az ellentmondások nyilatkozatai következtek Péntektől. A gyilkos elmondása alapján, a munka miatt költözött Kelebiából Pécsre, de ez a munka csupán vasazásból, de legtöbbször ivászatból és füves cigi szívásból állt. Egy ilyen "mulatós" estén ismerkedett meg a későbbi áldozatával és a tetoválóművészetével büszkélkedett. Ezek után mikor kiderült, hogy a lány egyedülálló egyre agresszívabban próbálkozott Bándy Katánál, aki ezt visszautasította, majd ahogy péntek mondja "elkattant az agya" és megfojtotta őt, majd ellopta értékeit. Ha jól belegondolunk egy jól szituált fiatal lány, aki ráadásul rendőrségi alkalmazott, éjjel, egyedül egy messziről is bűnöző életmódot folytató részeg, drogos cigány származású férfival próbál kapcsolatot létesíteni. Ez enyhén szólva is valószerűtlen, mindenesetre a későbbi ellentmondások alá is támasztják ezt. A következő vallomásában aztán már beszélgettek is Katával, aki felajánlotta pszichológiai szakértelmét Pénteknek és így kerültek kapcsolatba. Ez is "valószerű".


Ismerte Bándy Katát, vagy sem?

Ez a kérdés, amely valóban kulcsfontosságú lehet, az ügy kapcsán. Péntek októberi vallomásában, amely már a beszámíthatósági vizsgálat után volt, azt vallotta, hogy két héttel az események előtt megismerte a lányt. Szavai szerint egy parkban ismerte meg, ahol Bándy Kata könyvet olvasott  - azt, hogy Kata szokott csak úgy egy parkban üldögélve olvasgatni, persze egyik közeli barátja sem erősítette meg -, megpróbálta randira hívni, később pedig találkoztak is. Péntek elmondása szerint bár a lány nem akart kapcsolatot a férfival, mégsem volt teljesen elutasító, ugyanis személyes tragédiáját elmesélve Bándy tulajdonképpen megsajnálta őt. Ezután a következő vallomásokban már 3 héttel ezelőtti ismertségről beszélt, kisebb érzelmi szálról is, amely egyoldalú volt. Tehát a vallomás ismét teljesen zavarossá vált, hiszen a végén már egy megbeszélt találkozó után mentek a játszótérre és ott kölcsönös nemi aktus is kezdetét vette. Az is érdekes, hogy Péntek több olyan napon is találkozott a sértettel, amikor az épp külföldön tartózkodott, de ezek után csak módosított a vallomásán, és kész. Természetesen egyik találkozóra sincs bizonyíték, vagy tanú.  Komolytalan... Ha az ember nem tudná miről van szó, akkor azt hinné, hogy egy szappanopera tragédiájába csöppent, azonban ez sajnos a valóság.


Még Péntek édesanyja is fia ellen vall

Délután a tárgyalás a tanúk kihallgatásával folytatódott. A Velvetnek Bándy Kata családja is nyilatkozott  "Az igazságot szeretnénk tudni. Az egy okos lány, biztos, hogy nem ment el vele. Ebben a formában ez biztos nem igaz."  A tanúk egyébként ma főleg a sértett baráti köréből kerültek ki. Ők homlokegyenest más képet festenek Bándy Katáról, mint, amit Péntek állít. A párkapcsolataiban konzervatív, igényes embernek mutatták be, aki bár egy hosszabb viszonya ért véget és új helyre költözve kezdte meg új életét, mégis pozitívan állt a mindennapokhoz. Tehát semmi bizonyíték nincs Péntek mellett és még a vádlott édesanyja sem hisz fiának. Ő ugyanis elmondta  hogy neki mindig őszintén beszélt a párkapcsolatairól a fia és legtöbbször az élettársát említette, illetve azt, hogy a faluban volt egy-két nője, de az, hogy egy pszichológusnővel is van kapcsolata soha nem említette a fia. A bíróság végül 20 tanú meghallgatása után 4 óra körül zárta le a napot. Összesen 58 kihallgatás vár még a bíróságra és szerdán az igazságügyi orvos szakértőket, igazságügyi biológus szakértőt, igazságügyi pszichológus és pszichiáter szakértőt, valamint igazságügyi genetikus szakértőt hallgatják meg.

A tárgyalás tehát holnap reggel folytatódik és ha ez így megy tovább Péntek mellett tényleg nem szól majd semmi. Blogunk megpróbál a helyszínről jelentkezni!

Fotók: Velvet

Rónay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése