2013. február 19., kedd

Egymásnak ellentmondó tanúk - A Bándy-ügy tárgyalása 2. nap

A mai nap végre blogunk munkatársa is bejutott a tárgyalóterembe, így saját képekkel is kiegészíthetjük összefoglalónkat. Azok a hírportálok, akik eddig élőben, percről-percre közvetítettek, most be kellett, hogy érjék egy összefoglaló cikk megírásával, ugyanis a tárgyalás kezdetén a bíró az eljárásjogra hivatkozva megtiltotta az ilyenfajta tudósítást. A indoklásában elmondta  hogy több tanú, azok közül, akik délután érkeztek, már olvasta az előtte szólók vallomását az interneten, így pedig az Ő véleményüket is befolyásolhatták a látottak.


Bándy Kata bár ivott, de csak keveset

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott a mai nap. Az első körben azon fiatalok beszéltek, akik Katával voltak azon a július 7-ei estén. A Becks nevű pécsi szórakozóhelyről Bándy Kata a tanúk egyöntetű állítása szerint jó kedvel, szinte józan állapotban indult haza.
Senki nem vett észre rajta semmit, mosolygós volt, nem utalt semmi olyanra a viselkedésre, ami indokolhatta volna azt, hogy Péntekkel tartson. Tehát az előző napi meghallgatásokat megerősítették ezek a közvetlen, illetve távolabbi ismerősök által elmondott gondolatok. 


Egy összeégett fehérnemű és pár cigicsikk

Az egyik tanú, aki büntetőügyek után érdeklődik, a holtest megtalálása után bejárta a híradásokból megismert útvonalat, amelyet Bándy Kata bejárhatott. Kutakodott a tetthely melletti játszótéren, hiszen sok információ keringett az esetleges nemi erőszakról. Ott a ledinai Napsugár Játszótér egyik kukájában talált rá egy összeégetett bugyira, illetve több cigicsikkre. A tanú rögtön értesítette a hatóságot,  akik lefoglalták a bizonyítékokat. A vádlott bírói kérdésre meg is erősítette  hogy ott találkozgattak Katával, de azt, hogy a nemi erőszak ott történt tagadta, illetve nem emlékszik, hogy a bugyi, hogy kerülhetett abba a kukába, mert állítása szerint Ő a lány dolgait egy közeli fémkonténerbe dobta, de cigicsikkekre például nem emlékszik.


Ellentmondó tanúvallomások

A következőkben két olyan vallomást is halhatott a bíróság, amik valóban relevánsak lehetnek az ügy tárgyalása során. Az egyik tanú, aki az unokájára vigyázott a Kiss Ernő utcában látott két alakot, akik, mintha veszekedő szerelmes pár lettek volna. A tanú elmondása szerint érezhető volt a férfi agresszív fellépése a hangján, illetve látható volt, hogy Kata megpróbál kiszabadulni a férfi karoló fogásából. Az öreg úr vallomása azonban tele volt következtetésekkel, mindenesetre a vádlott megerősítette, hogy jártak arra és a szemtanú azért láthatta, hogy megtorpan a sértett, mert Kata megbotlott, térdre esett. 


Ennek szögesen ellentmond az a vallomás, amelyet egy a Felső-Vámház utcában lakó fiatal mesélt el. Ő az este, mivel egy buli zajai miatt nem tudott aludni, fent volt és cigarettázott az ablakban fél 3 felé. Látott egy hölgyet, akinek személyleírása Bándy Katára illik és, aki a városból sietve sétáltaz utca túloldalán. 22-es tanúnak elnevezett úr szerint a hölgy a Vöröskereszt utcába fordult be, majd 30-40 másodperccel eltűnése után hallott egy sikolyt és egy hangos kiállást: "ne csináljátok!". A felkiáltás után további kisebb sikolyokat és gépkocsi ajtócsapódásokat hallott a tanú, aki elmondta, hogy az utcából pár másodperc után egy fekete gépkocsi hajtott ki lassan a Zsolnay Mauzóleum felé hajtva. Az ellentmondás a vádlottnak is feltűnt, és péntek ki is jelentette, hogy nem jártak arra Katával. A közelben lakó több tanú sem hallott sikolyt, és nem láttak semmi furcsát, azonban ez a vallomás érdekes, hiszen ha ez igaz, akkor több elkövető is lehet. Azt, hogy akár hárman is lehettek a bűnelkövetők többször felmerült, állítólag több DNS-t is találtak, de a rendőrség csak Péntek Lászlót gyanúsította meg.


Péntek Lászlón nem vettek észre semmit


A rövid szünet után a Magtár utcából idéztek több tanút, akik a elmondták,  hogy nem látták furcsának Pénteket, sokuk nem is látta egész nap, azt sem tudták mit csinál. A férfi élettársa semmi különöset nem vett észre a gyilkosság utáni reggelen párján, pedig még fel is kelt arra, amikor hajnalban hazajött. Az volt csupán a furcsa, hogy nála volt egy rózsaszín mobil, amelyre csak azt mondta, hogy vette az éjszaka folyamán. Karmolásokat is látott Péntek hátán, de erre kivágta magát és csak annyit felet élettársának, hogy valahol behorzsolta magát. Bírói kérdésre a vádlott elmondta, a sebeket valószínűleg vasazás közben szerezte. A nő volt élettársa szerint a férfi ha ivott agresszív volt, éppen ezért nem is fogyasztott alkoholt mióta együtt voltak  A gyilkosság hajnalán hazaértekor a nő nem is érezte, hogy a férfi ittas lett volna. Szintén kérdésre erre Péntek úgy reagált, hogy valószínűleg azért nem volt érezhető mert boros kólázott, így kevesebb alkoholt fogyasztott. Az látható, hogy a tárgyalás során egyre több ellentmondásba keveredik Péntek.


A mai nap meghallgatták még a Hársfa utcában élő Kovács Ferencnét is, akinek bújócskázó gyerekei találták meg Bándy Kata holtestét. Az Ő kihallgatásuk nem a bíróságon lesz, így ők később kerülnek sorra. A mai tárgyalási nap tehát ezekkel a sokszor ellentmondó vallomásokkal zárult. Holnap a szakértők meghallgatásával folytatódik Péntek László büntetőpere. 

Rónay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése